Beton architektoniczny
Budowa, architektura konstrukcje betonowe

Architektura 21szego wieku : Paineiras Hotel Complex / Hepner, Cossia, Payar, Brych, Gonçalves & Messano

Posted in Uncategorized  by admin
May 7th, 2018

Młoda firma z S.o Paulo w Brazylii otrzymała wyróżnienie za projekt Paineiras Hotel Complex w Rio de Janeiro.
Architekci, Alexandre Hepner, Denis Cossia, Jo.
O Paulo Payar, Rafael Brych, Ricardo Gonçalves i konsultant ds.
Projektowania ekologicznego Ricardo Messano, zaprojektowali kompleks, który będzie funkcjonalny i.
Pozwoli na perfekcyjne wykonanie pięknego widoku panoramicznego i bliskiego kontaktu z Natura..
Strategia odzwierciedla intencję zharmonizowania interwencji z istniejącym kontekstem, bez zaprzeczania współczesnemu charakterowi takiej interwencji, ani ukrywania jej obecności wśród otaczającego lasu i starego budynku hotelowego.
Więcej o hotelu po przerwie.
Propozycja znajduje się w Parku Narodowym Tijuca, niecały kilometr od słynnego pomnika Chrystusa Odkupiciela.
Nowy hotel Paineiras, składający się z centrum dla odwiedzających zabytki i park narodowy, hotelu turystyki ekologicznej oraz centrum kongresowego, uwzględnia wpływ projektu na środowisko, zapewniając jednocześnie wystarczającą przestrzeń dla szacowanej liczby przyszłych turystów (z uwagi na gwałtownie wzrosnąć wraz z Mistrzostwami Świata w Brazylii w 2014 r., a następnie Igrzyskami Olimpijskimi w Rio w 2016 r.).
Największa część nowo wybudowanego wolumenu, z jednym poziomem podziemnym i dwoma pół-podziemnymi, będzie przeznaczona dla stacji transferu turystycznego i powiązanych działań.
Zadaszenie ostatniego poziomu parkingu staje się przedłużeniem placu i powiększa dostępne przestrzenie dla działań odwiedzających, które są zorganizowane w różnych objętościach.
Kątowy dach w kształcie zieleni pokrywa plac i chroni przestrzenie piesze przed czynnikami atmosferycznymi, wizualnie odnawia baldachim lasu i zmniejsza wpływ na środowisko, który byłby spowodowany utratą przepuszczalności miejsca.
Ten ekoturystyczny hotel modernizuje istniejący, zabytkowy hotel, który od dziesięcioleci jest zniszczony.
Ze względu na to, że zespół rozważa historyczną wagę, propozycja chroni przednią i tylną ścianę hotelu.
Pomiędzy tymi dwiema odrestaurowanymi ścianami wzniesiony zostanie nowy hotel o konstrukcji stalowej i prefabrykowanych betonowych płytach.
Ściany te blokują 80% promieniowania słonecznego skupionego na zachodniej fasadzie budynku, natomiast luka między nowym hotelem a starymi ścianami zapewnia wentylację strumienia powietrza, co zapobiega nadmiernemu przekazywaniu ciepła do budynku.
Hol dostępu jest również połączeniem nowego i starego, ponieważ zachowano zestaw sześciu oryginalnych filarów jako świadectwo struktury, która wcześniej istniała w tym samym miejscu.
i nowe atrium rozciąga się na szczyt budynku.
Istniejąca weranda, która służy jako wejście do restauracji i zapewnia widoki na pomnik Chrystusa, będzie przechowywana dokładnie tak, jak było ponad sto lat temu.
Platforma światła.
jest umieszczony pod gankiem,.
wzmacniając kontemplacyjną funkcję tych miejsc..
Aby uniknąć dużych ruchów ziemi i zakłóceń w konfiguracji terenu, woluminy wykorzystują zieloną warstwę do połączenia skonstruowanej masy w potężny zielony pawilon wychodzący z lasu ..
Wniosek bada strategię pracy nad istniejącym warunkiem, aby sprostać współczesnym potrzebom użytkownika.
Ta międzynarodowa konkurencja i jej wyniki stanowią zapowiedź niektórych wspaniałych projektów architektonicznych, których można się spodziewać po okolicy w nadchodzących latach.
[więcej w: płyty betonowe, Płyty granitowe, płyty warstwowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: płyty betonowe Płyty granitowe płyty warstwowe